26 Kasım 2016 Cumartesi

Kobe Esintileri

Kawhi Leonard kariyerinin başından beri bir savunma uzmanıydı, hücumda ise her geçen yıl üstüne koyarak uzman seviyesine geldi. 2016-2017 sezonunda ilk 16 maç itibariyle maç başına 25 sayı atan bir canavar var karşımızda. Spurs şut antrenörü Chip Engelland'ın bu konuda payı büyük. Kawhi'ın şut mekaniğini düzeltip, şutunun bugünkü seviyeye gelmesini sağlayan isim o. Bugün değinmek istediğim nokta ise Kawhi'ın hücumdaki etkinliğinin evrildiği yön ile alakalı. Kobe yönü.

Mike Prada'nın da dediği gibi bu düşünce ilk başta rahatsız edici gibi görünüyor. Takım arkadaşlığının her daim en ön planda olduğu Spurs organizasyonunun yeni yüzünün, lig tarihinin paylaşmayı en az seven oyuncularından birine benzetilmesi tabi ki de rahatsız edici. Ama işin basketbol kısmına odaklandığımızda bu benzetmenin ne kadar değerli olduğunu kabul etmemiz gerekir. "Kobe gibi hücum etmek" inanılmaz bir şeyi temsil ediyor.
İzolasyon yani birebir oynanan hücumda Michael Jordan ve Kobe Bryant ile özdeşleşen birtakım hareket kombinasyonları var. Bu top sürme sonrası jump-shot da onlardan biri. Hayırsever biri Kobe'yi bu videoya montajlayarak benzerliğin seviyesini gözler önüne sermiş. Sezon başında Danny Green'in yokluğunda (ve tabi ki Parker'ın sakatlığında) ideal kadroya sahip olmadığımızdan ötürü sistemden ödün verip Kawhi izolasyonlarına dönüş yapmıştık. Yukarıdaki video bu periyota ait. Yine aynı dönemde oynanan Kings maçı sonrası DeMarcus Cousins'ın Kawhi'ın oyununda Kobe'yi gördüm açıklaması var. Hatta o dönem "Kawhi, yazın Kobe ile antrenman yaptı" dedikodusu bile çıkmıştı. O dedikoduyu Kawhi şu şekilde yalanladı:
Beraber çalışmadık ama gelecek yaz neden olmasın diyor. Gerçekten de neden olmasın? Çünkü Kobe kumaşı benzerliği bir jump-shot'la sınırlı değil. Kawhi onun gibi fadeaway de atabiliyor:
 Bu şutun Kobe'yi anımsatmadığını söyleyen var mı gerçekten? Ya da bunun:

Maç sonu, basket atılması gerekiyor: Kawhi eli titremeden sorumluluk alıyor. Deplasmanlarda "taraftar susturan" dediğimiz şutları atmada üstüne yok. Bu anlamda 2000'li yılların en clutch oyuncularından biri olan Kobe'den daha iyi bir örnek gösterilebilir mi?

Eğer Spurs daha çok izolasyon oynarsa bu gerçek iyice gün yüzüne çıkar (Umarım oynamayız). Kawhi'ın hücumunda Kobe kumaşı var. Onun yaptıklarını yapabiliyor. Ve üstelik tüm bunları Kobe'den daha yüzdeli şut atarak yapıyor. Spurs sistemi içerisinde bir Kobe hücumu potansiyeli. İnanılmaz bir voltran bu.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder