10 Haziran 2015 Çarşamba

Finalin Anahtarları

İkinci maçı banttan seyrettim ve maç yazısı için geciktiğimi düşündüm. Bundan ötürü ilk 2 maç sonunda finalin anahtarları diye gördüğüm unsurlardan biraz bahsedeceğim.

Öncelikle LeBron James'ten bahsetmemiz lazım çünkü ilk 2 maç itibariyle insanüstü rakamlara ulaşmış durumda. Özellikle post-up oynadığı zaman Andre Iguodala gibi önemli bir savunmacı bile onu durdurmakta çok zorlanıyor. LeBron bu tempoda devam ederse serinin galibi kim olursa olsun MVP ödülü ona verilebilir. Daha önce geçmiş bir Celtics şampiyonluğunda ödül Lakers'lı Jerry West'e verilmiş. Warriors'ta şu ana kadar sivrilen biri olmadığını da hesaba katarsak böyle bir ihtimali göz ardı edemeyiz. Finalin ilk anahtarı kesinlikle LeBron James'in istikrarı. Mevcut istatistiklerini oluştururken oldukça fazla sayıda top kullandığını söyleyeyim. Bu noktada biraz daha fazla sokabildiği bir gün tarihe geçecek rakamlar çıkar ortaya. İki maçın da birer yarısında ritmini kaybetmişti, bu olmazsa tarih yazılır.

Warriors MVP'si Steph Curry'nin Matthew Dellavedova'nın savunmasına karşı koyabilme yeteneği de ikinci anahtar. Geçtiğimiz haftalarda "pis adam" olarak nitelendirip kara listeye aldığım Delly bu kez sakatlama kastı olmadan işini yapıyor. Curry'e ikinci maçta yapıştı adeta. Curry top alırken ve şut kullanırken sürekli olarak kurallar dahilinde bir Delly temasına ya da inanılmaz rahatsızlık verecek bir Delly savunma hiperaktivitesine şahit olduk.

Üçüncü anahtar Mozgov'un hücumda pota altı özgürlüğü. İlk 2 maçta eksik Cavs'e skor anlamında çok iyi destek oldu. Warriors'da Bogut sahada olmayınca Mozgov üzerinden hücumlar sıklaşıyor. Bogut'un sahada olmadığı dakikalarda Mozgov pota altında Empire State binası gibi kalıyor. Ayak hareketleri detaylı incelense hatalı yürüme yakalanma olasılığı yüksek ancak bu noktada hakemler de biraz NBA Finalleri torpili geçiyor. Fizik üstünlüğünü kullanarak pozisyonları iyi bitiriyor, çoğunlukla da faul almayı başarıyor. Warriors'ın onun pota altındaki bu özgürlüğüne biraz sertlik getirmesi hesabı karıştırır.

Dördüncü anahtar Cavs'in üçlüklerinin akıbeti. Oyun içerisinde zaman zaman Stephen Curry'nin savunduğu Iman Shumpert fizik avantajını kullanamadığı gibi, takıma finale gelene kadar bolca fayda sağlayan üçlüklerini de pek sokamıyor. J.R. Smith özellikle Kyrie Irving'in yokluğunda ve LeBron'un sahada olmadığı dakikalarda bu üçlüklerden isabet bulmak zorunda. Takıma savunmada zafiyet veren James Jones'un üçlükleri kaçırması onun Cavs adına oyunun her iki yönünde yıkıcı etki yapmasıyla sonuçlanır.

Beşinci ve belki de en önemli anahtar Warriors'ın Warriors gibi oynaması. Yukarıda Cavs cephesinde hep oyuncu özelinde yorumlarda bulundum. Warriors'da MVP'ye bir parantez açtım sadece çünkü onların normal sezonda 67 galibiyet almaları sağlayan temel etken "takım olarak" rakibi rüzgarlarına katıp tempolu oyunla bitirmeleriydi. Bunu yansıtamayıp bir de zaman zaman şutta problem yaşayınca normal sezon evinde herkesi ezen geçen takım maç kaybetti. Havayı yakaladıkları anda onlara yapabilecek çok fazla bir şey yok. Burası NBA Finalleri, tecrübenin en çok konuşacağı yer. Ne yazık ki Warriors'da bu tecrübe hiç yok o sebeple bocalıyorlar. 5 kez NBA şampiyonu olmuş Steve Kerr bu ruhun kıpırdanması için gereken kıvılcımı çıkarabilirse seriyi 4-1 bile bitirebilirler.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder