21 Nisan 2015 Salı

Olası Maksimum Kontratlar

Jimmy Butler geçtiğimiz yaz maksimum kontrat talebinde bulunmuştu ancak görüşmeler tıkanmıştı. Geçen bir sezonun ardından artık rahatlıkla Butler'ın maksimum kontrat hak ettiğini söyleyebiliyoruz. Normal sezonda takımın en önemli çift taraflı oyuncusuna dönüşen Butler, ilk 2 playoff maçında da Bulls'u taşımaya devam etti. Bu yıl En Çok Gelişim Gösteren Oyuncu Ödülü adayım da kendisi. Bu sezon gösterdiği performans sayesinde maksimum kontratı kapacaktır. Zaten süper bir savunmacıydı, bunun yanına ciddi bir skor tehdidi de ekleyince tam maksimum oyuncusu haline geldi.

Geçtiğimiz yaz maksimum kontrat isteyip de alamayan bir diğer isim Kawhi Leonard. Aslında Spurs'te bu tip kontrat görüşmelerinde tıkanmalar pek yaşanmazdı, o yüzden alamadı yerine ender görülen bir şekilde görüşmeler bir sezon sarktı desek daha doğru olur. Bir yere gitmesine izin vermeyeceklerdir. Bu sezon All-Star olamadı belki ama maksimum kontratı hak ettiği konusunda beni ikna etmeyi başardı. Duncan sonrası takımın yeni yüzü olacak olan Kawhi'ı kaçırmak istemeyiz.
Artan salary cap'le birlikte maksimum kontrat alacak oyuncu kalitesi eşiği de bir parça aşağı inecek tabi ki. Bu noktada yine sezonun en çok gelişim gösteren oyuncularından Draymond Green ismi de maksimum kontrat için geçiyor. Green'e diğer iki oyuncudan farklı olarak başka bir takımdan teklif geleceğini, teklifi de Pistons'ın vereceğini okudum. Sınırlı serbest oyuncu olacağı için Warriors'ın karşılama hakkı var ama bunu yapmaları zor görünüyor. Çok iyi bir savunmacı olan Green; Butler ve Leonard kadar etkin bir hücum silahı değil bu sebeple maksimum tercihi sorgulanabilir duruyor. Yine de bu sezon gösterdiği gelişim üzerine koyacağının bir sinyali olarak da algılanabilir.
Bucks'ın parlayan yıldızı Khris Middleton da artan salary cap'le bir şeyler kapabilir mi acaba diye düşünüyorum. Middleton şu an maksimum oyuncu seviyesinde değil kesinlikle ama yine de sezon içerisinde bunun riske değecek bir kumar olduğunu bizlere göstermişti. 
Parlayan yıldızlardan bahsettiğimize göre gelelim maksimum almasına kesin gözüyle bakılan isimlere. Hawks'ın yıldızı Paul Millsap ve Portland'ın uzunu LaMarcus Aldridge artık ligdeki herkese kendini kabul ettirmiş ve süperstar seviyesine yükselmiş oyuncular. Millsap, Aldridge'in bir tık altında performans gösterse de mevcut kontratı olan 9.5 milyon doların çok üzerinde performans sergileyen bir oyuncu olduğu da kesin. 30 yaş onun için dev bir kontrat almak adına iyi bir zaman. Aldridge zaten efsane oynuyor onun için maksimumdan başka bir şey düşünülemez.
Marc Gasol de bu yaz serbest kalacak isimler arasında. Şu an ligin en iyi pivotu olarak gösterilen Gasol'ün 30 yaşında bir maksimum kontrat alması kimseyi şaşırtmaz. Timmy'nin emekli olması durumunda Spurs'ün de ona bir kontrat önereceği konuşuluyordu. Şu an bu konuda yorum yapmak için erken.
Dallas'a beklenen katkıyı yakından uzaktan veremeyen, bir de üzerine koçla problem yaşayan Rondo'nun takımdan ayrılması oldukça muhtemel görünüyor. Geçtiğimiz yıllara dönüp baktığımızda ligin en etkin oyun kurucularından biri olarak görünse de ben ona maksimum kontrat kesinlikle vermem. Bu hataya herhangi bir takımın düşeceğini zannetmiyorum.
Cavs erken elenirse Love oyuncu opsiyonunu kullanıp basar gider diyorlar. LeBron'la arasının çok iyi olmadığını da biliyoruz. Bu sezon rakamlarının düşmesi ve sahadaki etkinliğinin azalması da onu rahatsız etmiş olabilir. Lakers, Celtics ya da başka bir takımdan maksimum alıp tekrardan ön plana çıkmak istemesi beni şaşırtmaz.
Goran Dragic'le sözleşme yenileme konusunda Pat Riley oldukça ümitli konuşmuştu. Zaten sezon ortasında aldıkları bir ismi yazın kaçırmak istemezler. Yine de Bosh ve Wade'in dev kontratlarına sahip olan Miami'nin Dragic'le yenilemesi konusunda bir açık kapı bırakalım. Lakers belki araya karışabilir. Dragic onlar adına Rondo'dan çok daha mantıklı bir hamle olur. Tabi Riley sezon sonunda gitme riski olan bir oyuncuyu takıma katma işine girişecek bir adam değil, benim dediğim sürpriz senaryo.
DeAndre'ye ben olsam maksimum vermem ama takım sahibi milyarder Steve Ballmer'ın işi belli olmaz. Seyirciyi coşturuyor, eğlendiriyor, aynı zamanda ligi ribaund ve şut yüzdesi (neredeyse hepsi smaç) kategorilerinde 1. bitirdi. Olası bir maksimum kontrat kimseyi şaşırtmasın, Ballmer'a lüks vergisi dokunmaz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder