17 Aralık 2014 Çarşamba

Gözbebeğimiz Kawhi

NBA'de bir maç içerisinde 5 istatistik türünde(sayı,ribaund,asist,top çalma,blok) 5 ve üzeri rakam kaydeden oyuncuların yaptığı bu işe 5x5 deniyor. Kawhi Leonard da bu 5x5'e her maç yaklaşabilecek tipte bir oyuncu. Oyunun her yönünde etkili olabiliyor. Devasa elleriyle savunmada rakiplerini sıkıntıya sokuyor. Geçtiğimiz sezondan LeBron'u savunmasını hatırlarsınız. Hücumda da atletik olmasının yanı sıra ortalama üzeri ve gelişmeye açık bir şutu var. Yani basketbolun her silahı bu adamda var aslında. Böyle olduğu için de San Antonio Spurs'ün geleceğinin ona emanet edileceği, takımın onun üzerine kurulacağı sesleri her geçen gün daha yüksek çıkıyor.

Kawhi Leonard'ın pozisyonunda bu 5x5 potansiyeline diyebileceğimiz adamların başında LeBron geliyor kuşkusuz. Onu bir kenara koyalım. Benim aklıma Shawn Marion geldi. Ben Kawhi'ın Marion'dan aşağı kalacağını düşünmüyorum kariyeri boyunca. Marion'ın aksine Leonard kariyerine bir winner olarak başladı. NBA'in en düzgün yönetilen takımında herkesin güvenini kazandı. Yeteneği fazlasıyla var. Biraz topla oynamayı geliştirse bu iş tamam bence. 

Leonard hücumda ritim belirleyebilen bir oyuncu ve rakiplerine göre fiziksel üstünlüğü(büyük eller, uzun kollar, atletizm, hız) var. Gelişimine devam ettiği takdirde gerçekten de üzerine takım kurulacak bir adam. Gelişimi hakkında da şunu söyleyebilirim ki bu sezon şu ana kadar kariyerinin en iyi sayı, ribaund, asist, blok ve top çalma rakamlarıyla oynuyor.

Gelecekte muhtemelen karşılaştırılacağı bir adamı düşündüğümde aklıma Paul George geliyor. George 2 kez All-Star seçilmiş ve takım taşıma işine çoktan girmiş olsa da ben Leonard ve onun arasında hiç bir zaman keskin bir fark olacağını düşünmüyorum. Neticede Kawhi da her geçen yıl daha çok sorumluluk alan bir oyuncu haline gelecektir. Geri kalan her konuda şu an Kawhi büyük ya da eşit zaten.

Bir de All-Star mevzusu var tabi. San Antonio Spurs normal sezonda Batı Konferansı'nda hep yukarılarda gezindiği için takımdan illa ki biri çağrılıyordu maça. Şubata kadar ne olacağını bilinmez ancak şu an için orta sıralardayız ve bu takım başarısından yıldız oyuncunun çağrılma ihtimali geçtiğimiz yıllara oranla biraz daha zayıf görünüyor. Kevin Durant ve Blake Griffin varken oylamadan Kawhi'ın adının çıkması da zayıftan öte imkansız. O yüzden All-Star yorumu için biraz daha beklemek doğru olacak.

Son olarak Kawhi'ı NBA tarihinden bir figüre benzetmek istediğimde ise aklıma gelen tek isim: Scottie Pippen. Pippen özeldi, Kawhi da öyle.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder