22 Şubat 2015 Pazar

Pat Riley Gerçeği

Pat Riley saygı duyulması gereken bir basketbol adamı, Miami Heat ve NBA için önemli bir figür. 2006 öncesi 4 kez baş antrenör, 1 kez asistan koç, 1 kez de oyuncu olarak NBA şampiyonluğu bulunuyor. Benim bahsetmek istediğim hikaye ise Riley'in 2006 ve sonrası yaptıkları. Öncelikle 2006'da baş antrenörlüğünü yaptığı Heat, Shaquille O'neal - Dwyane Wade ikilisiyle NBA şampiyonluğunu ulaşmıştı. Sonrasında işler beklenildiği gibi gitmeyince hemen müdahale geldi ve takım başarılı bir tanking sezonunun ardından ligin dibine oturdu. Riley baş antrenörlük pozisyonundan takım başkanlığına geçti.

Bir sonraki draft olan 2008 draftı için 1. sıra ihtimali en yüksek takım konumundalardı. 25% ihtimalle 1. olacaklardı ancak lotarya 1.7% ile Bulls'a vurdu. Heat 2'den seçmek durumunda kaldı. 2. sıradan büyük umutlarla Michael Beasley'i seçtiler (Bulls 1'den Derrick Rose'u seçti.). Heat organizasyonunu ayağa kaldırmak için bir kez daha gereğini yapan Riley bu sefer başarısız olacaktı. Beasley tercihi de kara bir leke olarak CV'ye ekleniyordu (2008 NBA Draftında Beasley'in altında seçilen isimlerden bazıları: 4. Russell Westbrook, 5. Kevin Love, 10. Brook Lopez, 17. Roy Hibbert ve aşağıda bahsi geçecek olan 45. Goran Dragic).

Riley'de planlar bitmiyordu elbette ki. Takım, 2010 yılında dünyayı sarsan bir hamleyle Chris Bosh ve LeBron James'i kadrosuna kattı. Büyük 3'lünün kurulmasının ardından Heat arka arkaya 4 sezon NBA finali gördü, 2 de şampiyonluk kazandı. Riley başkan olarak da başarısını tescillemeyi başardı . Ancak 2014 finallerinde Spurs'den yenilen tokat LeBron'un takımdan ayrılmasına sebep oldu ve Heat'te yeniden hesap karıştı.

Bu sezona gelecek olursak LeBron'un yerine Luol Deng takıma katıldı. Ne olursa olsun lig standardının üzerinde bir kısa forvet olan Deng yararlı bir hamleydi kuşkusuz. Bosh-Wade-Deng üçlüsü Doğu Konferansı için iyi bir playoff sırası elde etmeye yeterdi. Sakatlıklar ve LeBron'a alışan takımın onsuz zorlanması gibi etkenler hesabı yine karıştırdı ve takım kendini 23-30'luk dereceyle 7. sırada buldu.

Zaman müdahale zamanıydı, sahneye yine Riley çıktı. İki gün önce Heat kadrosuna Goran Dragic'i kattı. Bilindiği üzere Dragic neredeyse All-Star seviyesine gelen oyunuyla geçtiğimiz sezon herkesin saygısını kazanmıştı. Heat yine bir şekilde durumu toparlayacak bir hamle yapmış oldu diyebiliriz. Chris Bosh'un ciddi bir akciğer rahatsızlığından ötürü sezonun geri kalanını kaçıracağı söyleniyor (Bu haber çok canımı sıktı, umarım tehlikeli bir durum yoktur ve Bosh yakın zamanda iyileşir.) ama durum ne olursa olsun Riley yine elinden geleni yaptı. Yıllardır başarı kültürünü Heat'e aşılamaya çalışıyor. Bunda başarılı olup olmadığını ise o gittikten sonra göreceğiz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder