30 Ocak 2011 Pazar

Asya Kupası Sahibini Buldu


Katar'da düzenlenen ve 7 Ocak'ta başlayan 15.Asya Kupasını finalde Avustralya'yı uzatmalar sonunda 1-0 yenen Japonya kazandı.Japonlar bu kupayı 4.kez kazanma başarısı gösterdi.Gruplarda neler olmuş , hangi takımlar sürpriz sonuçlar almış, Türkiye'de top koşturan oyuncular ne yapmış bir göz atalım.

Kura çekimi sonunda 4 gruba ayrılan 16 takımdan A grubunda evsahibi Katar ile birlikte Özbekistan ,Çin ve Kuveyt yer aldı. Grubun en zayıf halkası olarak görünen Kuveyt sürpriz yaratmayarak puan alamadan elendi.Diğer 3 takımın eşit kalitede olduğu ancak Katar'ın ev sahibi olma avantajıyla bir adım önde olduğu düşünülüyordu.Ancak Özbekistan kendisinden beklenmedik kadar iyi bir performans göstererek 2 galibiyet ve 1 beraberlikle 7 puan alarak grubu lider bitirdi.Katar, Özbekistan yenilgisi dışında diğer 2 maçını gol yemeden kazanarak 6 puanla 2.olarak Özbekistanla beraber gruptan çıktı.Çin ise 3.lükte kaldı.

B grubunda kupanın favorilerinden Japonya kolay bir grubu düştü.Ürdün,Suriye ve Suudi Arabistan'dan sadece Ürdün'le berabere kalarak 7 puanla rahat bir şekilde 1.olarak gruptan çıkmayı başardı.Ürdün de kendisinden bekleninlenin üstüne çıkarak 7 puan ve averajla 2.sıradan gruptan çıktı.Suriye 3 puanla 3. olurken 2007 yılının finalisti Suudi Arabistan hayal kırıklığı yaratarak puan alamadan elendi.

C grubu kupanın 2 favorisini buluşturdu.Güney Kore ve bu kupaya ilk kez katılan ve neden katıldığını anlayamadığım Avustralya.Sonuçta Asya ile alakası olmayan bir bölgede bu ülke.Bu 2 favori Bahreyn ve Hindistan gibi 2 güçsüz ekip karşısında kol kola 7 puanla gruptan çıktılar.Bahreyn 3 puanla 3. Hindistan puansız 4.oldu.

D grubu iki komşu ülkeyi buluşturdu:İran ve bu kupanın son sahibi Irak.Diğer iki ekip ise Dünya Kupası'nda adı duyulan Kuzey Kore ve güçsüz Birleşik Arap Emirlikleri'ydi.İran gruplarda 3'te 3 yapan tek ekip olarak 9 puanla grubu lider bitirdi.Irak 6 puanla 2.olurken Kuzey Kore ve Birleşik Arap Emirlikleri 1'er puanla evlerinin yolunu tuttu.

Çeyrek final maçlarında 21 Ocak'ta yapılan 2 maçta Japonya ev sahibi Katar'ı 2 kez geriye düştüğü ve 10 kişi kaldığı maçta inanılmaz bir şekilde 3-2 yenerek yarı finale yükseldi.Diğer maçta ise Özbekistan favori çıktığı maçta yanıltmayarak Ürdün'ü 2-1 mağlup etti.22 Ocak'ta yapılan diğer 2 çeyrek final maçı da uzatmaya gitti.Avustralya son şampiyon Irak'ı , Güney Kore de İran'ı 90 dakikası 0-0 biten maçlarda 1-0 yenerek yarı finale yükseldiler.

25 Ocak'ta yapılan yarı final maçlarında Japonya'yla Güney Kore , Özbekistan'la da Avustralya karşı karşıya geldi.Japonya çeyrek finalde oynadığı uzatma sonunda burda da 120 dkda işi bitiremedi ve finale penaltılar sonunda uzandı.Uzatmalarda 2-1 öne geçtikten sonra golü 120.dkda yemeleri ise büyük şanssızlıktı onlar için.Diğer yarı final maçı ise tarihi farka sahne oldu ve Avustralya , Özbekistan önünde 6-0'lık galibiyetle finale uzandı.Özbekistan'da Bakaev'in 67.dk da kırmızı kart görmesi farkın açılmasına sebep oldu ve Avustralya bu dkdan sonra tam 3 gol bularak kolay bir şekilde finalde Japonya'nın rakibi oldu.

Ve final..1 uzatma 1 de penaltı atışları sonucu finale gelen Japonya ve 1 uzatma oynayarak gelen Avustralya..Şüphesiz kupa öncesi favorilerden 2siydi.2 denk güçte takım 29 Ocak'da yapılan maçta 90 dk boyunca net gol pozisyonlarını gole çeviremediler ve uzatmalara gidildi.Bu tür dkları oynamaya bu kupada alışkın olan ekip Japonya yine uzatma dakikalarında(109.) golü buldu ve maçı 1-0 bitirerek 4.kez kupanın sahibi oldu.

Avustralya'da Galatasaraylı Harry Kewell ve kaptan Lucas Neill takımın 2 as futbolcusu olurken tüm maçlarda forma giydiler.Harry Kewell ise çok formdaydı ve takımının hücum yükünü adeta tek başına üstlendi ve 3 gole imzasını koydu.Gençlerbirliği'li Jedinak da takımın as futbolcularındandı, tüm maçlarda forma giyfi ve 2 gol atarak takımının final başarısında önemli bir rol oynadı.

Bir sonraki Asya Kupası 2015'te düzenlenecek ve kupaya Avustralya ev sahipliği yapacak.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder