5 Aralık 2010 Pazar

Kazananlar Rusya & Katar


Beklentilerimin aksine ABD ve İngiltere yerine normal karşıladığım Rusya ve açıklandığında şok olduğum Katar Dünya Kupası'na ev sahipliği yapma hakkı kazandı. İki ülkenin de ekonomileri inanılmaz boyutlarda, ülkelerde futbol adına Dünya Kupası düzenleyecek kadar altyapı bulunmuyor ancak önlerinde ekonomileri sayesinde güzel işler başarabilecekleri uzunca bir vakit var.

2018'e ev sahipliği yapacak Rusya'dan başlarsak onlar daha önce hiç böyle bir görev üstlenmemişti. Ülkede birçok spor dallarında büyük organizasyonlar düzenlendi ancak Dünya Kupası onlar için bir ilk olacak. Mevcut stadların geliştirilmesi ve yenilerin yapılması faaliyetlerinin yanı sıra Rusya çok ince bir durumu da atlamamış. Kupa için ülkeye gelecek olacak sporcu, yetkili ve biletli seyircilerin ülkeye girişlerini kolaylaştırmak adına vize uygulamasına bu insanlara özel kaldırmış. Ayrıca 2014 Kış Olimpiyatları'na da ev sahipliği yapacak olan Rusya, önümüzdeki 10 yıl çok sağlam bir gelir elde edeceğe benziyor.

2022'nin kazananı Katar ise çok ilginç bir tercih oldu kuşkusuz. Özellikle adaylar arasında ABD olması ve bu ülkenin yapacağı gösterişli bir kupa hayali benim aklımı doğrudan çelmişti. Sonradan farkettim ki Katar'da da birçok şey gösteriş ve şov açısından ABD'den geri kalmıyor. Çünkü ülkede inanılmaz bir para var. Ayrıca ülkeyi ABD'den bir adım öteye taşıyan bir başka sebep konumları. Çünkü Amerika'da düzenlenecek bir kupa, bizim gece 2'de 3'te kalkıp maç seyretmemiz anlamına geliyordu ki baya tatsız bir durum olacağını tahmin etmek zor değil. Evsahibimiz Katar da yukarıda bahsettiğim o inanılmaz paranın 4 milyar dolarını bu işe ayırmış. 1 tanesi 90bin kişilik klimalı ve etrafı sularla çevrili olmak üzere 9 tane stad inşa edilecekmiş. Projeler güzel, tamamlanacağına da şüphe yok. Bir başka açıdan baktığımızda da futbolun en büyük organizasyonunun Orta Doğu topraklarına ilk defa gelecek olması sevindirici. Artık globalleşme adına çok daha somut adımlar atıldığının en büyük göstergesi. 2010 Güney Afrika ve ardından 2022 Katar. Bunlar gerçekten takdir edilmesi gereken işler.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder