7 Ağustos 2015 Cuma

Patrick Ewing'in Hikayesi

New York Knicks tarihinin en büyük oyuncusu Patrick Ewing kariyeri boyunca şampiyonluk yaşayamadı. Bunun bir numaralı sebebi de aynı dönemde oynadığı bir oyuncu: Michael Jordan. Aynı konferansta olmalarından ötürü bu ikili playofflarda tam 5 kez karşı karşıya geldi. Ewing ne yapsa olmadı ve 5 serinin 5'ini de Chicago Bulls kazandı. O dönem Bad Boys diye anılan Pistons'la beraber Bulls'un Doğu'daki en çetin rakibi konumundaydı Knicks. Ancak Jordan ve tayfasına diş geçirebilmek için Ewing'den fazlası gerekiyordu. Daha doğrusu Knicks'in Bulls'u elemesi için Ewing'in Dream Team'den takım arkadaşı Jordan'ın sahada olmaması gerekiyordu.
İşler tam Knicks'in isteyeceği gibi gelişti, Jordan'ın emekli olup beyzbola merak saldığı yıl Knicks yine Bulls'la eşleşti ve bu sefer rakibini 4-3'le geçmeyi başardı. O yıl finalde Olajuwon'lu Rockets'a 3-4 kaybettiler. Ewing'in kariyeri boyunca yüzüğe en çok yaklaştığı an buydu kuşkusuz. (Ewing-Olajuwon rekabetini geçtiğimiz yıl yazmıştım.)
Sonrasında 1999 yılında 8.sıradan(!) girdiği playofflarda tarih yazan bir performansla bir kez daha finale çıkmayı başardı Knicks ve Ewing. Orada da Duncan-Robinson'lu Spurs'e tosladılar. O yılla beraber Ewing masalı da son buldu. 37 yaşına gelen Ewing bir daha final yüzü göremedi. 15 yıl formasını giydiği Knicks'ten ayrılıp, kariyerinin son iki sezonunda Sonics ve Magic maceralarına atıldı. 
Bu noktada Ewing'i Knicks'ten Sonics'e yollayan takasa bir parantez açmak istiyorum çünkü bu sık görülen türden bir takas değildi. Draft haklarını da birer oyuncu olarak sayarsak neredeyse ligde oynayan oyuncuların 3%'ü tek anlaşmayla yer değiştirmişti. Ewing merkezli 4 takımlı dev takasın bilançosu şu şekildeydi:

Knicks Glen Rice, Luc Longley, Travis Knight, Vernon Maxwell, Lazaro Borrell, Vladimir Stepania'nın yanı sıra iki adet birinci tur, iki adet de ikinci tur draft hakkı aldı. Patrick Ewing, Chris Dudley ve bir adet birinci tur draft hakkı yolladı.

Sonics Patrick Ewing'i aldı. Horace Grant, Vernon Maxwell, Lazaro Borrell, Vladimir Stepania, Greg Foster, Chuck Person, Emanual Davis'in yanı sıra bir adet birinci tur, iki adet ikinci tur draft hakkı yolladı.

Lakers Horace Grant, Greg Foster, Chuck Person ve Emanual Davis'i aldı. Glen Rice, Travis Knight ve bir adet birinci tur draft hakkı yolladı.

Suns Chris Dudley ve bir adet birinci tur draft hakkı aldı. Luc Longley'i yolladı.

Hikayeye devam edelim. Ewing 40 yaşının içinde olduğu günlerde Magic'te bir bench oyuncusuna evrildi ve McGrady-Hill ikilisinin kitlelerce takdir gören potansiyeline güvenerek yüzük umudunu korudu. Playoffta Hornets biletlerini ilk turda kesince Ewing de pes etti ve basketbolu bıraktı.
Müthiş bir skorer olan Ewing aynı zamanda çok iyi de bir blokçuydu. NBA tarihinin en çok sayı atan, en çok ribaund alan ve en çok blok yapan oyuncularından biri olarak emekli oldu. Tabi bir de ligin en büyük pazarlarından New York'un gördüğü en iyi basketbolcu apoletine de sahip oldu. 33 numaralı forması takım tarafından emekli edildi.
Ewing'le Jordan'ın yolları Ewing basketbolu bıraktıktan sonra da kesişti. NBA'in popülerliğini yitirme kaygısı ile Jordan'ı basketbola 3. kez geri döndürdüğü Wizards günlerinde Ewing takımın yardımcı antrenörüydü. Ewing şimdilerde Michael Jordan'ın sahip olduğu Charlotte Hornets takımında baş yardımcı antrenör olarak görev yapıyor. Geçtiğimiz sezonla beraber 13 yıllık bir yardımcı antrenörlük tecrübesine sahip oldu. Rockets ve Magic'te yardımcı antrenörlük yaptığı dönemlerde Dwight Howard ve Yao Ming gibi oyunculara mentorluk görevi yaptı. Tüm bu süre zarfında kendini birinci rol için çok iyi hazırladı diyebiliriz. Önümüzdeki birkaç sezon içerisinde NBA takımlarından baş antrenörlük teklifi alması kesin gibi bir şey. Kim bilir belki onu Madison Square Garden'da takım elbisesiyle benchin önünde göreceğimiz günler yakındır. Özellikle Phil Jackson'ın üçgen hücum + Derek Fisher projesinin ilk yıl itibariyle tam bir hayal kırıklığı olduğunu hesaba katarsak Ewing ihtimalini asla göz ardı edemeyiz.

1 yorum :