22 Haziran 2015 Pazartesi

Finaller MVP'si Iggy

Final serisi bittikten sonra yazıları iyice ağırdan almaya başladım. Iggy hakkında bir şeyler yazmak bugün içimden geldi.

6. maç tamamlandıktan sonra tıpkı televizyon başındaki diğer herkes gibi kafamı kurcalayan tek bir soru vardı: "Ödülü LeBron'a verirler mi?". Adam Silver mikrofonu eline alıp bu yılın MVP'si normal sezonda tek bir maça dahi ilk 5 başlamadı dediği anda saat neredeyse 07:30 olmasına rağmen uykum bir anda açıldı. Iguodala'yı lige girdiği andan bu yana takip ediyordum ve 31 yaşında ilk 5'ten kesildiği sezon bu ödülü onun elinde göreceğim asla aklıma gelmezdi.

Bu noktada öncelikle finaller MVP'si ödülünde değişen anlayışa parmak basmak lazım. Buna Adam Silver'la beraber gelen bir yenilik dememiz de mümkün. Geçmiş yıllarda yaşanan onlarca örneği baz alırsak bu yıl ödülün Curry'e gitme ihtimali neredeyse 100% diyebilirdik. Ancak son iki yıldır seriye gerçekten damga vuran, serinin gidişatını değiştiren, şampiyonluğun istatistik ötesi mimarları ön plana çıkartılıyor. Kawhi biraz böyleydi (Biraz diyorum çünkü Kawhi önceki finaller MVP'si tanımına da uyuyordu, takımın yıldızı konumundaydı.), Iguodala fazlasıyla böyle. Serinin en ağır işçiliği olan LeBron'u savunmak görevi ondaydı. Ayrıca takımın hücumda tıkandığı ve bir kıvılcıma ihtiyaç duyduğu anlarda üçlük ya da smaçlarıyla gereken enerjiyi getirdi. Onun ilk 5 çıkmaya başlamasıyla beraber serinin ibresi Warriors'a döndü ve akabinde şampiyonluk geldi. Rakamları Curry kadar etkileyici olmayan Iguodala da yaptığı bu majör etkiyle finaller MVP'si oldu.

Finaller MVP'si anlayışının değiştiğine en güzel örnek oylamadaki 11 oyun 7'sinin Iguodala'ya 4'ünün ise LeBron'a gitmiş olması. Seri boyunca yazdığım yazılarda Curry'nin oyununun içime sinmediğinden bahsediyordum, otoritelerin de içine sinmemiş olacak ki tek bir oy dahi çıkmamış Curry'e. Yani artık ödül gözü kapalı bir şekilde şampiyon takımın süperyıldızına verilmiyor, şampiyonluktaki etki istatistiklerin ötesinde değerlendiriliyor. Fakat ödülün tanımında hala sıkıntı var. Finaller MVP'si değil de Şampiyon Takımın MVP'si deseler daha iyi olacak. Önümüzdeki günlerde bunun hakkında da bir şeyler yazacağım.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder