9 Kasım 2014 Pazar

Sistem, Kadro ve Prandelli

Galatasaray, her ne kadar ligde iyi sonuçlar alsa da, hem oynanan futbol hem de Şampiyonlar Ligi'nde alınan farklı yenilgiler doğal olarak taraftardan tepki oluşturdu. Herkesin suçladığı bazı isimler var. Kimi Prandelli'yi ve onun teknik ekibini, kimi onun oynattığı sistemi, kimi ise oyuncuları bu durumun sorumlusu olarak gösteriyor. Bu yazımda bu kötü sonuç ve futbolun nedenlerini irdeleyeceğim.

İlk olarak sistemden başlayabiliriz. Galatasaray şampiyon olduğu 2011-2012 ve 2012-2013 sezonlarında 4-4-2 formasyonuyla sahaya çıkıyordu. Bu formasyonda tam kanat oyuncusu kullanılmasa da orta sahada Melo-Selçuk-Engin-Emre gibi oyuncular kullanılarak göbekten dikine oynayabilen bir orta saha dizilimi beklerin atağa katılmasıyla güçlü bir besleyici oluyordu. Forvet hattında Elmander-Necati gibi biri top indirebilen, saklayabilen, rakip stoperleri baskı altına alan, biri ise orta saha ve forvetteki eşinin araya attığı toplarla gol arayan forvet tipiydi. Bu sistem iyi işledi, Sneijder'in gelişine kadar.

Sneijder kuşkusuz inanılmaz bir futbolcu. Tek başına maç alabilen, takımı yöneten ve en kritik anlarda sahaya çıkan usta bir ayak. Ancak onun gelişinin bu sistemi etkilediği gerçeğini sanırım kimse reddetmez. Sneijder 4-4-2 sistemine uyan bir oyuncu değil. Orta sahanın ortasında oynatırsanız defansif zaafiyetleriniz çok artar, kanatta oynatırsanız yeteneklerini kısıtlarsınız, dikine dribblingle gitme yeteneği kısıtlıdır, adam geçebilme yeteneği ilk dokunuşuna bağlıdır. Fakar tartışmasız dünyanın sayılı en iyi ofansif oyun kurucularındandır ve inanılmaz bir şut yeteneğine sahiptir. Bu durumda Sneijder'i kullanacağınız formasyon 4-2-3-1, 3-5-2 gibi öndeki forvet veya forvetlerin arkasında serbest oynayabileceği formasyonlardır. Bu formasyonlarda Sneijder kendisini bulur ve takımı taşır.

Akhisar Belediyespor Teknik Direktörü Mustafa Reşit Akçay'ın Gekas ile ilgili açıklamasını anımsarsak, kendisi Gekas'a ayrıcalık verdiklerini, sistemi ona göre kurduklarını, kaleciyi saymazsak kalan 9 kişinin 10 kişilik koştuğunu, bunun karşılığında da Gekas'ın kendisinden beklenenleri karşılayıp, gol kaçırmayıp, takımı taşıdığını ifade etmiştir. Sneijder'in Galatasaray'ı geçtiğimiz 1,5 sezonda taşıdığı su götürmez bir gerçek, o zaman sorulması gereken soru geri kalanlar üstlerine düşen görevi yapıyorlar mı veya yapacak kapasiteye sahipler mi?

2 sezondur performansları dolayısıyla Burak, Selçuk ve diğer yerli oyuncular çok eleştirildi, buna bazen Telles, Chedjou gibi inişli çıkışlı performans sergileyen yabancılar da eklendi. Öncelikle Burak Yılmaz yukarıda bahsettiğim araya atılan toplarda gol bulabilen ve olması gerektiği zaman olması gereken yerde bulunan bir forvet. Fakat Burak Yılmaz asla ama asla tek forvet oynayamaz. Kesinlikle yanında Elmander, Drogba tipi forvete ihtiyaç duyacaktır. Selçuk Galatasaray'da oynayabilecek kapasitede değildir. En azından bu performansıyla ve form durumuyla. Diğer oyuncular için de 1-2 eleştiri getirilebilir ancak bence takımda asıl problem Burak ve Selçuk'un durumudur.

Bu durumda elimizde iki tercih var, ki bu iki tercihi Prandelli Karabük maçında uygulamıştır. Birincisi tek forvet ve arkasında Sneijder olan sistem, ki Burak Yılmaz'ın forvet özelliği, Selçuk'un şu anki performansı, beklerin tecrübesizliği ve defans zaafiyeti bu sistemi kaldırmaya yetmiyor. İkincisi ise Umut-Sneijder değişikliğinden sonra takımın oyunu kontrolü altına almasını sağlayan 4-4-2 varyasyonlarıdır.

Benim tercihim, Sneijder'in forvet arkasında serbest olduğu 4-2-3-1 gibi formasyonlardır. Bu durumda yapılması gereken, eldeki lüzumsuz futbolcu kalabalığından kurtulmak, ele geçen parayla tek forvet oynayabilecek bir oyuncu ve 2 kişilik iş yapıcak, takımın orta sahada yükünü çekicek Box-To-Box olarak tarif edilen bir oyuncu almak, Selçuk ve Burak'ı kenara çekmek en doğrusu olacak ve Galatasaray'ın oyunu değişecektir. Çünkü örneğin, anlattığım tariflere uyan bir takım olan Beşiktaşta oyuncuların sisteme uygun olması, Sneijder'in monte edilmesi durumunda hem takımın hem de Sneijder'in performansını oldukça arttıracaktır. Orta sahada Veli ve Atiba Sneijder'i taşıyabilir ancak Selçuk taşıyamaz.

Prandelli'yi eleştirebileceğimiz çok şeyi var, özellikle de skandal sayılabilecek açıklamaları. Ancak ne uyguladığı formasyonlar ne de Sneijder'i çıkartıp Umut'u alması onun hatası. Aynı tipte oynayan, farklı formasyonlara izin vermeyen, bu sebepten aslında zengin gibi görünen ama kısıtlı bir kadrosu var Galatasaray'ın. Dolayısıyla 4-4-2'ye dönecekse eğer Sneijder çıkmak zorunda. 4-4-2 oynanmıyorsa ve Sneijder oynuyorsa keza, bu durumda da diğer oyuncular vasıfsız kalıyor. Yani zor bir tercih, yukarı tükürsem bıyık aşağı tükürsem sakal durumu. Tabi ki bunların hiçbiri Yasin Öztekin tercihlerinin, başka oyuncu değişikliklerinin ve özellikle de yapılan açıklamaların fiyaskoluğunu değiştirmez. Sırf bu açıklamalar sebebiyle bile Prandelli'nin Galatasaray'ın hocası olamayacağını düşünüyorum fakat bu durum Karabük maçındaki tercihlerin, değişikliklerin ve formasyonların doğru olduğu gerçeğini değiştirmez.

Özetlemek gerekirse, Sneijder muhteşem bir oyuncu ama onun etkili olduğu formasyonlarda geri kalan oyuncular onu taşıyamıyor, formasyonlara uyamıyorlar. Bu durumda iki ihtimal var. Ya o formasyona uyacak oyuncular alınacak ya da biz üzülerek Sneijder'in 60'da oyundan çıktığını daha çok göreceğiz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder