16 Kasım 2014 Pazar

Anket / Alex vs Sneijder

Arkadaş grubumuzda yaşadığımız şiddetli tartışmanın ardından böyle bir anket açıyorum. Çok fazla yönden karşılaştırabileceğimiz bir ikilinin anketi. Kısa kısa düşündüklerimi ve aklıma gelen soruları yazayım.

Bence Alex De Souza Türk futbolu için bir fenomendir. Oynadığı yıllarda hem gol hem de asist krallıklarında her daim tepeye oynamış bu adam, büyük maçlarda kaybolduğu için sıkça eleştiriye uğramıştı. Diğer yandan bir Beşiktaşlı olarak bize fazlaca gol attığını da unutmak mümkün değil. Takımıyla kazandığı şampiyonlukların yanı sıra bir de Şampiyonlar Ligi çeyrek finali görmüşlüğü var. Türkiye'de bir döneme damga vurduğunu da kimse inkar etmez diye düşünüyorum.

Wesley Sneijder ise Alex'ten farklı olarak Türkiye'ye gelmeden önce kendini tüm dünyaya kanıtlamış bir isim. Altın ayakkabı oylamasında Messi'yle kapışmış, Şampiyonlar Ligi'ni kazanmış, finalde en değerli oyuncu seçilmiş bir adamdan bahsediyoruz. 2010 Dünya Kupası performansı da burada değinmemiz gereken bir nokta.

Şimdi gelelim karşılaştırmaya:

Bir kere Türk futbolu içindeki yerlerini konuşacak olursak, Wesley Sneijder'ın şu ana kadar yaptıkları ve gelecekte yapabileceklerinin toplamı Alex'e yanaşamaz. 

Pozisyon itibariyle benzer oyuncular ancak Alex her daim gole, skora daha yakın bir isimdi.

Wesley Sneijder'ın gol attığı maçlarda Galatasaray'ın kaybetmeme serisi var, bu noktada takıma liderlik ettiği sonucuna varabiliriz. Zaten daha önceki birçok yazımda da belirttiğim gibi 'Galatasaray, Sneijder'ın oynadığı kadar var.'. Bu anlamda takımı için önemi çok büyük ancak diğer yandan Alex'in Fenerbahçe için önemi ağır basıyor ne yazık ki. Bugünlerde Sneijder'ın Fenerbahçe'yi tek başına yenmesini konuşuyoruz ama o dönem Alex derbilerde bunu çok kez başarmıştı.

Çevirelim ibreyi Sneijder'e. Madem Alex bu kadar büyük oyuncu o zaman neden kariyerindeki en iyi takım Fenerbahçe? Sneijder dünya devlerinde oynamış bir isim, bugün Galatasaray'da oynaması kariyerindeki düşüşün göstergesidir elbet ama diğer yandan yarın Manchester United'a transfer olması kimseyi şaşırtmaz.

Dünyanın saygısını kazanmış bir isim. Inter + Hollanda Milli Takımı performanslarını kimsenin unutması mümkün değil. Sneijder'ın bugün Galatasaray'da Alex etkisi yaratamamasının sebebi takımın kötü oluşu mudur? 

Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final oynadığı kadro, Galatasaray'ın geçtiğimiz sezon çeyrek final oynadığı kadrodan daha mı kötüydü? Alex ve Sneijder'ın bu başarılarda takımın lideri olduğunu düşündüğümüzde, hangi kadro lideri daha aşağı çekmiştir?

Sneijder, Galatasaray'dan ayrıldığında Alex gibi takımı unutmayacak ve sahiplenecek midir?

Alex'in heykeli dikilmiştir, Sneijder için bunun olacağını söylemek mümkün mü?

Fenerbahçe'yi kenara koyduğumuzda geriye Coritiba kaldığı için, Sneijder sadece kariyeriyle bile ezip geçer diyebilir miyiz?

Bu tür kıyaslamalara girmek doğru değil aslında, her daim futboldan aldığımız keyfe bakmalıyız. Bugün arkadaşlarımla çok tartıştığımız için anketi açalım, görelim dedik. O sebeple böyle bir işe giriştim.

Ben şahsi fikrim olarak Alex De Souza diyorum. Skora böylesine etki yapan lider bir 10 numara zor bulunur.

Anketi de Hangisi Türkiye'de Daha İyi ya da Hangisi Daha Büyük Oyuncu şeklinde açmadım. Çünkü birinde Alex, diğerinde Sneijder açık ara alacaktır. O yüzden sadece 'Hangisi?' diyorum.

2 yorum :

  1. Hocam böyle saçma bir karşılaştırma olması bile mantıksız değil mi sizce de? Alex'in Türk futboluna katkısıyla Sneider'in katkısı arasında dağlar kadar fark var tartışılması dahi anlamsız. Oylama da şuan Sneider'in önde olması ise kuşkulandırıcı. Alex tüm takımların saygısını kazanabilmiş, ligimiz için çok ekstra bir oyuncuydu.
    Not. Galatasaray taraftarıyım.

    YanıtlaSil
  2. Türkiye'de Alex'i tartışmak gerçekten de saçma olur. Yazının son paragrafını da bu sebeple yazdım.

    Anketi 'İki oyuncu arasında bir tercih yapmanız gerekirse, hangisini seçersiniz?' gibi de düşünebilirsiniz.

    YanıtlaSil