16 Ekim 2014 Perşembe

Yabancı Kontenjanı Kalkarsa Kaos Olmasın

Ligimizde uygulanan yabancı sınırlamasından hiç bir pozitif etki göremiyoruz. Bu noktada kontenjanın kaldırılabileceği ya da esnetilebileceği dedikodularını duyuyoruz. Yabancı kontenjanını en çok ciddiye alan ve tüm yatırımlarını bu doğrultuda yapan Beşiktaş'ın taraftarı olarak bu durum en çok bizi üzer, ancak Türk futbolunun şu anki durumunu göz önünde bulundurursak bu kabullenmemiz gereken bir gerçek.

Fenerbahçe'nin Avrupa'ya gidemediği bu son 2 sezonda yabancı kontenjanının bir devlet meselesi haline gelmesi sonrasında önümüzdeki yıl bu uygulamada bir değişiklik yapılırsa bu yanlış anlaşılır. Bildiğiniz üzere Fenerbahçe'nin cezası tamamlanıyor ve önümüzdeki sezon Avrupa kupalarına katılabilecekler. Yabancı kontenjanının esnetilmesi halinde Avrupa arenasında mücadele edecek kadroya daha flaş transferler yapacaklarına da şüphe yok. Yıldırım Demirören'in Fenerbahçe sempatizanı oluşunun tartışıldığı şu ortamda, Galatasaray'ın Avrupa'da kadrosundaki Türk oyuncuların ne kadar çok çektiğini düşündüğümüzde, yeni bir kural gelirse ortalığın karışabileceğini düşünüyorum. Oluşabilecek bu kaos ortamını öngörmek ve bu rüzgara kapılmadan artık Türk futbolunun daha ileriye gitmesi adına kenetlenmek gerek.

Bence Türk futbolunun yaşadığı problem her şeyden öte. Maçlar kimi zaman o kadar sıkıcı oluyor ki tahammül edemiyoruz, Avrupa'nın Katar'ı muamelesi görüyoruz, milli takımdan bahsetmek dahi istemiyorum. Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi arenalarında istikrarlı bir başarı hayal gibi. Beşiktaş ortaya bir şeyler koymak için en çok çabalayan takım görünümünde, Galatasaray iyi ya da kötü bir şekilde kalıcı olmaya çalışıyor, Fenerbahçe en son katıldığında Avrupa Ligi finalinin kıyısından döndü. Bu kulüplerin milyonları Türk futbolculara dökülmesin artık. Tarık Çamdal'ın 4.750 etmesine, Alper Potuk'a 7 verilmesine şaşırmaz olduk. Bakın bu adamlar kötü oyuncu değil ama bu paralar gerçekten çok fazla. Sneijder 7.5'a geldi, Ba 6'ya. Ayrıca bu uygulama yüzünden değerlenen Türk futbolcular artık eskisi gibi çalışmıyor, o yüzden beklenen etkinin tam tersinin gerçekleştiğini görüyoruz. Türk futbolcu oyuna maksimumunu vermese bile ettiğinin 2 katı değere sahip ülkede.

Futbolun gelişmesi bu değildir, bu kadar tekdüze bir mantıkla bu iş olmaz. Yatırımlar altyapıya yapılmalı artık bu kadar net görünen sorunlar neden es geçiliyor? Altyapılar gelişecek, yabancı kontenjanı esnetilecek; işte o zaman Türk oyuncuların nasıl çalıştığını görün isterim. Adam şu an neden çalışsın ki, Türk olması yeter. Porto'ya soruyorlar Sinan Bolat'ı niye aldınız diye, adamlar Türkiye'de yabancı kontenjanı var birine çakarız diye aldık diyorlar (Gerçekten de Sinan Bolat'ın Porto'da çıktığı maç sayısı 0). Kadroda altyapıdan yetiştirilmiş oyuncu bulundurma zorunluluğu getirilsin, gelen yabancılarda milli olma zorunluluğu aransın. Bir şekilde değiştirilsin artık bu sistem. Passolig'i de ekleyince dibe vurdu futbol, maçlar boş tribünlere oynanıyor. İlla Digitürk zarar edince mi değişecek bazı şeyler? 

Fatih Terim de yabancı sınırlamasının kalkmasını istiyormuş. Rıdvan Dilmen de Ocak ayında devrim gibi bir karar geliyor diye açıklama yaptı. Çok büyük ihtimalle artık bir güncelleme yapılacak. Yeni kararla beraber Türk futbolu artık güçlenerek yükselişe geçmeli ve oluşabilecek kaos ortamı çok iyi yönetilmelidir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder