1 Ocak 2011 Cumartesi

2010 Yılının Altın 11'i



2010'u geride bırakacağımız şu günlerde bu seneye damgasını vuran oyunculardan oluşan bir 11 yaptık. Tabi ki bu seçimlerimizde ligde ve Şampiyonlar Ligi'nde gösterilen performansların yanında Dünya Kupası'nda gösterilen performansları da baz almaya çalıştık. Taktiğimiz 4-3-3 düzeninde olacak.


Kaleci: Iker Casillas


Yıllardır R.Madrid formasını taşıyan tecrübeli kaleci Casillas 2010 yılında da kalesinde güven vermeye devam etti. Raul , Guti gibi oyuncuların da ayrılmasından sonra takımın bi anlamda abisi olan kaptan , önemli maçlarda yaptığı kurtarışlarla R.Madrid'e katkısını sürdürüyor. Oynadıkça rekorları da kırmaya başlayan Casillas bu sezon için kulüp tarihinin en çok forma giyen 10 oyuncusundan biri oldu. Bu sezon oynadığı 16 lig maçında 12 gol yiyen İspanyol kaleci milli takımın da değişmez ismi ve bu yaz Dünya Kupasını kaldırma başarısına erişerek başarılı kariyerine bir başarı daha ekledi. Daha uzun yıllar her iki alanda da kaleyi kimselere bırakmayacağından emin olabiliriz.


Sağ Bek: Maicon


Geçen yıl rüya gibi bir yıl geçiren Inter'ın en önemli parçalarından biri oldu 29 yaşındaki Brezilya'lı futbolcu. Savunma görevini eksiksiz yerine getirmesinin ötesinde zaman zaman attığı kritik gollerle de takımına ekstra katkı sağladı. 16 Nisan akşamı Juventus'a attığı ve kilidi açan o muhteşem gol hemen geliyor aklıma. Bu özelliklerinin yanında istikrarını da hiç bozmayan Maicon bu sene sonlarında yaşadığı şanssız sakatlık yüzünden 1 ay sahalardan uzak kaldı ve yeni yeni dönüyor. Dünya kupasında takımıyla 5 maça çıkan ve 1 de gol atan Maicon'un devre arasında Mourinho ile tekrar bulaşacağı yani Madrid'e transfer olacağı konuşuluyor.


Sol Stoper: Pique


Geçtiğimiz 2 sezonda kendisini iyiden iyiye gösteren Pique , 2010 yılında oynadığı futbolla gerçekten Dünya'nın en iyi savunma oyuncuları arasına girdi. Güçlü fiziğini hem defansta hem de ofansta hava topuyla gösteren İspanyol oyuncu Barcelona'nın bu yıl en önemli yapıtaşlarından biri ve değişilmez futbolcusu oldu. Milli takımda da yerini kimseye kaptırmadı ve Dünya kupasında tüm maçlarda 90 dk oynayarak takımının kupaya uzanmasında büyük rol oynadı.Henüz 23 yaşında olduğunu düşündüğümüzde geleceği hakikaten çok parlak bir oyuncu olacak ve unutulmaz savunma oyuncuları arasına girecektir diye düşünüyorum.


Sağ Stoper: Nemanja Vidic


Bu sezon şu ana kadar ligde oynanan 18 maçın 1 tanesini bile kaçırmayan 29 yaşındaki Sırp futbolcu , 2010 yılının genelinde de çok iyi bir performans sergiledi. Ferdinand'ın üstüste sakatlıklar yaşamasıyla yanındaki partneri sürekli değişen Vidic buna rağmen uyum sorunu yaşamayarak takımın temel taşı olmaya devam etti. Geçen sezon takımının Premier Lig'in en az gol yiyen takım olmasında payı büyüktü. Dünya Kupasında da Sırbistan ile 3 grup maçında da oynadı. Bu istikrar ve başarılı futboluyla listeye girmeyi haketti.


Sol Bek: Gareth Bale


Aslında bu sezon genellikle sol açıkta görev yapan Galli futbolcu , yılın başlarında bir çok maçta bek olarak da görev yaptı. Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi hızı , top kontrolü , tekniği ve dayanıklılığı ile bir futbolcuda aranan bütün özelliklere sahip bir futbolcu. Özellikle 2010 yılında yaptığı asistlerle takımına müthiş katkı veren Bale , sırf bu sezon gösterdiği 30 maçta 11gol-11 asistlik performansla bile bu listeye girmeye hakettiğini düşünüyorum. Transfer döneminind e en çok konuşulacak ismi olacak Bale , kulübüyle Şampiyonlar Ligi'nde 2.tura çıktı ve ligde de zirveden kopmadı. Kısacası 2010 yılınun 21 yaşındaki futbolcunun yılı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.



1.Orta Saha:Xavi


Bu listenin tabiki de olmazsa olmazlarından Xavi. Dünyanın belki de en iyi pas çıkartan oyuncusu desek yanlış bir ifade kullanmış olmayız. Şu aralar Fifa 2010 yılının en iyi futbolcusunu seçecek ve Xavi de son 3 arasına kaldı , belki de ödülü alacak. Gerçekten tüm Dünya onun büyük futbolcu olduğunu kabul ediyor.Barcelona'nın o makine gibi işleyen düzeninde Inıesta'yla birlikte en önemli 2 futbolcusundan biri. Tüm bu övgülerin yanında bir de 2010 yazında İspanya ile Dünya kupasını kaldırması bu listeyi en çok hakedenin o olduğunu gösteriyor. 30 yaşında olduğunu düşündüğümüzde onun o keyifli futbolunu maksimum 2-3 yıl daha görecek olmamız insanı üzüyor.


2.Orta Saha:Wesley Sneijder


Sneijder için 2010 yılı kendi futbol kariyeri için hakikaten unutulmaz geçti ve geçen yıl belki de en tepeye çıktı. Jose Mourinho yönetimindeki Inter'de lig şampiyonluğu , şampiyonlar ligi şampiyonluğu ve italya kupası şampiypnluğu yaşadı. Dünya kupasında da Hollanda ile finale kadar yürümeyi başardı ve turnuva boyunca 5 gol atarak da takımının en önemli parçalarından biri oldu. Real Madrid de yaşayamadığı o kadro istikrarını burda hem buldu hem de bu istikrarı birçok kupayla perçinleştirdi. 26 yaşındaki oyuncu bu sezon kötü giden Inter'in de ayakta kalan oyuncusu olarak dikkat çekiyor.


3.Orta Saha:Iniesta


Bu listenin başka bir olmazsa olması .Çıkarttığı paslar , saniyelik zaman diliminde inanılmazı düşünen , top kontrolü iyi , baskı altında kolay kolay top kaybetmeyen, maçtan hiç kopmayan ve kondisyonu iyi. Bir orta saha oyuncusunda başka ne özellik ararsınız ki.26 yaşındaki İspanyol oyuncu yıllardır süregelen mükemmel futbolunu 2010 yılında da sürdürdü ve listeye girmeyi tabiki de haketti. Yazın İspanya'nın Dünya kupasını kaldırmasında da final maçında penaltılara geçilmesine 4 dk kala attığı golle büyük rol oynadı. 2010-11 sezonunda da iyi performasını devam ettiriyor ve şu ana kadar oynadığı 26 maçta 5 gol-8 asist yaptı. M.City'nin de Iniesta için 100 milyon euroyu gözden çıkarttığı geçtiğimiz günlerde basına yansımıştı. Bakalım birçok başarı yakaladığı kulübüyle yolları sene sonunda ayrılacak mı , göreceğiz.



Sol Forvet:C.Ronaldo


Kimilerine göre Dünyanın en iyi futbolcusu , kimilerine göre de sadece karakteri ve sürekli bireyselliği düşündüğü için ilk 5'e bile giremez. İşte böyle zıt görüşlerin üstünde birleştiği bir futbolcu C.Ronaldo. Ama kim ne derse desin 2010 yılı onun için çok verimli bir yıl oldu. Geçen sezon La Liga'da ilk yılı olmasına rağmen hatırı sayılır sayıda gol atan Portekizli futbolcu bu sezon da fırtına gibi esiyor ve Ağustos'tan itibaren oynadığı 25 maçta tam 25 gol attı. Dünya kupasında patlama yapması beklenen yıldız futbolcu performansıyla hayal kırıklığı yaratsa da Messi'nin de hayal kırıklığı olmasıyla çok fazla eleştirilmeden kupayı atlattı. Bu sezon Mourinho yönetimindeki Madrid'de 2.yarıda da önü açık gözüküyor 25 yaşındaki futbolcunun.


Sağ Forvet:Messi


Listemizdeki 3.Barcelonalı oyuncu tahmin edebilceğiniz gibi tabiki de Lionel Messi. Artık Dünya'nın büyük bir kesimi tarafından en iyi futbolcusu olarak lanse edilen 23 yaşındaki Arjantinli oyuncu 2010 yılında da olağanüstü oynadığı maçlar ve attığı-attırdığı gollerle yine futbolseverleri mest etti. Geçen sene takımının Inter'e Şampiyonlar Liginde yarı finalde elenmesine engel olamasa da lig şampiyonluğunda ve İspanya süper kupasında zafere ulaştı takımıyla. Ronaldo'yla birlikte Dünya Kupası'nın patlama yapması beklenen 2 oyuncusudan biri olmasına rağmen o da takımıyla oynadığı 5 maçta gol bile atamadan kupadan ayrıldı. Bunda kimileri Maradona'nın onu oynattığı yeri gerekçe gösterdi kimileri de bunun doğal olduğunu ve Barcelona'da o tıkır tıkır işleyen sistem ve kaliteli futbolcularla o başarıyı yakaladığını ve milli takımda bunu hiçbir zaman gösteremeyeceğini ifade etti. Gene de Messi , 2010-11 sezonunun ilk devresinde oynadığı 24 maçta 27 gol-15 asistle oynayarak takımıyla olan başarısına devam ediyor.Bu listeye girmeyi de çoktan haketti.


Santrafor:Diego Forlan


Geçen senenin en çok dikkat çeken oyuncularından biri oldu Diego Forlan. Ligde gösterdiği performansın yanında Dünya Kupasında da Uruguay ile turnuva boyunca attığı 5 gol ve tarihinde 2.tur ötesini görmemiş takımını Dünya 4.cüsü yapan futbolculardan en önemlisi olması bu listeye girmesine fazlasıyla yetti. 2009-10 sezonunun ikinci yarısında ligde tam 13 gol atan ve Dünya kupasında bu formunu devam ettiren 31 yaşındaki futbolcu bu sezon da şu ana kadar oynadığı 23 maçta 7 gol attı. Atletico Madrid ile 2010 yılı içerisinde UEFA Avrupa ligi kupasını ve Avrupa Süper kupasını kaldırarak önemli başarılara imza attı.


Teknik Direktör:Jose Mourinho


Tartışmasız yılın en iyi teknik direktörü. Yıllardır Chelsea ve Porto ile elde ettiği başarılara bir başka takım , bir başka ülke demeden İtalya'da da devam etti ve Inter'le rüya gibi bir sezon yaşadı. Ligde , Şampiyonlar Liginde ve İtalya kupasında takımıyla başarıya ulaşan Portekizli teknik adam , bu takımda başarıya doyduğunu hissederek, bir başka büyük ülke ve takımda da kendini kanıtlama isteği ile Madrid'e gitti. Barcelona'ya karşı yaşadığı ağır yenilgi dışında şu ana kadar burada da başarılı bir performans gösterdi. Yıllaradır Şampiyonlar Liginde 2.tur ötesini göremeyen Madrid için ilk hedef bence Mouriho gibi bu alanın usta ismiyle birlikte en az yarı final görmek olmalı.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder